Symposium | Pascal Gielen (NL) Anita Hrnic (BO) Rachel Koolen (NL) Martijn in ’t Veld (NL) Laura van Grinsven (NL) 8 mei 2014

Op 8 mei 2014 vond in het auditorium van Museum de Pont een symposium plaats met als titel: Een gastatelier als vrijplaats in een neoliberale wereld.  Aanleiding tot het symposium was de publicatie van The Murmuring of the Artistic Multitude.

In The Murmuring of the Artistic Multitude verdedigt kunstsocioloog Pascal Gielen de hypothese dat de geglobaliseerde kunstscene een ideale productie-eenheid voor economische uitbuiting is. De arbeidsethiek van de kunstwereld met zijn immer jonge dynamiek, vloeiende werkuren, projectmatige aanpak, tijdelijke of gewoonweg geen contracten en zijn grenzeloze energieke vrijheid is vandaag binnen de culturele industrie gekapitaliseerd en tot een standaard-productiemodel omgebouwd.In de roes van de creative cities en de creatieve industrie omarmen overheden dit postfordisctische werkmodel en sluiten zo naadloos aan bij de mondiaal heersende neoliberale markteconomie.

in The Murmuring, en ook in het sympsoium wordt een poging ondernomen om alternatieven aan te reiken. Gielen en de kunstenaars zoeken naar ingrediënten die de kunstwereld nodig heeft om haar eigen dynamiek en vrijheid te bewaren. De concentratie van een gastatelier als LEO XIII is een goed voorbeeld van een van de mogelijkheden om als alternatief te dienen.

met: Pascal Gielen, Anita Hrnic, Rachel Koolen, Martijn in ’t Veld

moderator: Laura van Grinsven

 

Bij het symposium was ook de presentatie van  zes publicaties van werkperiodes van de voorafgaande anderhalf jaar.

 

 

Foto’s door Peter Cox

Deel deze pagina: